TR EN DE SE RU

JİNEKOMASTİ

JİNEKOMASTİ

1848 yılında Basedow tarafından tariflenmiş olan Jinekomasti, Yunanca jine (kadın) ve mastia (meme) sözcüklerinden oluşmaktadır. Kadın meme dokusunun erkekte olması anlamına gelen jinekomasti, erkekte memenin glandüler komponentinin proliferasyonuna bağlı olarak bir veya iki memenin büyümesi olarak tanımlanır.

Çeşitli nedenlere bağlı olarak yenidoğan, puberte ve yaşlılık olmak üzere yaşamın farklı dönemlerinde ortaya çıkabilen bu durum sağlıklı adolesan erkek çocuklarda yaygın olarak görülmektedir. Nadiren altta yatan bir hastalık veya ilaç kullanımı bulunmakta ve erkek glandüler meme dokusunun iyi huylu proliferasyonu olarak tanımlanmaktadır.

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti, erkeklerde görülen aşırı meme büyümesi durumudur. Kadın meme dokusunun erkekte bulunması olarak da tanımlanabilen jinekomasti, erkek fiziksel görüntüsünde oluşturduğu deformasyon ile özellikle ruhsal anlamda sorunlara sebep olmakta, bir yandan da sağlıkla ilgili çeşitli sorunlara işaret edebilmektedir.

Jinekomasti, yani erkekte farklı dönemlerde ve çeşitli sebeplerle gerçekleşen meme büyümesi, sıklıkla karşılaşılan durumlardan biridir.

Jinekomastinin Sebepleri Nelerdir?

Jinekomasti, hayat kalitesini etkileyen ve bireylerde ciddi ruhsal sorunlara yol açabilen bir durumdur. Bu durumun tam olarak hangi nedenlerden ötürü ortaya çıktığı bilinmese de büyük oranda kullanılan ilaçlara ve hormonal değişikliklere bağlı geliştiği düşünülmektedir.

Erkeklerde meme büyümesinin en sık sebebi ergenlik döneminde görülen hormonal değişikliklerdir. Bunun yanı sıra; yaşlılık, şişmanlık, bazı ilaçlar, alkol-amfetamin gibi maddelerin uzun süre kullanımı, bazı genetik hastalıklar, steroid kullanımı, kronik karaciğer ve troid rahatsızlıkları jinekomastiye sebep olmaktadır.

Erkeklerin önemli bir kısmında görülen jinekomasti memede yağ dokusunun büyümesi değil, bez dokusunun büyümesi sonucu oluşmaktadır.

Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesinin) Çeşitleri Nelerdir?

Jinekomasti; lipomatöz, glanduler, mixt olmak üzere üç çeşit olarak gözlemlenmektedir. Bununla beraber jinekomasti çeşitleri, fizyolojik ve patolojik olmak üzere iki grup altında incelenebilmektedir.

Fizyolojik jinekomasti grubu, olguların büyük bir kısmını oluşturmakta ve fizyolojik jinekomastide altta yatan herhangi bir patolojiye rastlanmamaktadır. Yeni doğan, ergenlik ve ileri yaş olmak üzere üç farklı dönemde görülebilmektedir.

Metabolik, endokrin, genetik, onkolojik nedenlere bağlı ya da ilaç ile tetiklenmiş jinekomastiler patolojik olarak kabul edilmektedir.

İkincil seks karakterleri gelişmeden ortaya çıkan jinekomasti ise prepubertal olarak adlandırılmakta ve jinekomasti olgularının %5’lik kesimini kapsamaktadır.

Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?

Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan jinekomasti, başlangıçta memede geçici bir duyarlılık ve kızlardaki yumru safhasını andıran göğüs büyümesi olarak kendini göstermektedir. Genellikle hastanın kendisi ya da ebeveynleri tarafından rastlantısal olarak saptanmakta ve memede var olan şişlik sıklıkla asemptomatik olup bazı olgularda dokunmayla ya da dokunmadan ağrı ve hassasiyet olabilmektedir.

Jinekomasti genellikle lipomasti ile karıştırılan bir rahatsızlıktır. Lipomastide memedeki yağ dokusu artmakta ve bu durum psödojinekomasti olarak adlandırılmaktadır. Jinekomastide en önemli muayene yöntemi palpasyonla meme dokusundaki diskin hissedilmesi yönündedir. Disk palpe edilirse gerçek jinekomasti, ele gelmezse lipomasti olarak yorumlanmalı ve buna uygun bir tedavi yolu seçilmelidir.

BÜLTENE KAYDOL

Konularımızı takip etmek ve bülten listemizde olmak artık kolay.